material-1184760_1920

Material Design: gebruiksvriendelijkheid gegarandeerd!

Dat gebruiksvriendelijkheid in een user interface belangrijk is, is niet nieuw. Het maakt het bezoeken van een website of app een prettige ervaring en houdt daardoor de gebruikers vast. Hier wordt dan ook enorm veel tijd aan besteed tijdens de ontwikkeling van een stuk software. Een gebruiksvriendelijke user interface is echter een breed begrip en zelfs met UX-specialisten en genoeg feedback van eindgebruikers is het een uitdaging. Door gebruik te maken van Google’s Material Design richtlijnen neem je alvast een grote stap in de goede richting.

Wat is Material Design?

Material Design is een soort formule voor de ideale user interface (UI) die ontstaan is uit diverse user experience onderzoeken van Google. De noodzaak hiervoor kwam toen er volgens Google te veel verschil was ontstaan tussen interfaces van verschillende Android apps. Gebruikers moesten vaak voor elke app de user interface opnieuw leren kennen. Met Material Design is er een standaard ontstaan voor user interfaces in het algemeen. Apps en websites zien er herkenbaar uit en zijn intuïtief.

Material Design is geen framework of programmeertaal, slechts een zeer gedetailleerde set regels en specificaties voor het implementeren van een goede UI. Er zijn regels opgesteld voor bijvoorbeeld kleurgebruik, lettertypes, responsiveness, enzovoort. Daarnaast is voor elk component dat we kennen uit een hedendaagse UI (knoppen, tekst invoervelden, checkboxen, menu’s, lijsten enz.) een visueel design gemaakt en een omschrijving van hoe het component zich zou moeten gedragen, zowel op desktop als mobiel. In veel gevallen wordt ook uitgelegd wat je juist niet moet doen en wat de argumenten hiervoor zijn. Dit maakt het een krachtig naslagwerk.

Material Design

Material Design direct toepassen

Door de vraag naar Material Design zijn er veel frameworks ontstaan om de regels makkelijk te implementeren. Een voorbeeld hiervan is materializecss, gemaakt met alleen javascript en css. Ook zijn er frameworks die al gecombineerd zijn met Angular zoals lumX en Angular Material. Ten slotte is er ook nog Material-UI voor React.

Het gebruiken van een framework scheelt een hoop tijd. Bovendien worden vele vormen van slecht UX bij voorbaat al uitsloten, doordat het framework het moeilijk maakt af te wijken van de Material Design specificaties. 

Wanneer kies je voor Material Design?

Hoewel het erg populair is en steeds meer wordt toegepast zijn er ook nadelen. Door het vele gebruik gaan meer websites en apps op elkaar lijken. Dit is qua gebruiksvriendelijkheid handig omdat het voorspelbaarheid creëert bij gebruikers, maar het zorgt natuurlijk ook voor weinig diversiteit. Voor een wat creatievere interface die eruit springt zal wellicht een andere UX aanpak nodig zijn. Daarnaast stellen de animaties en responsiveness wat hogere eisen aan browsers en platformen. Dit kan betekenen dat een deel van de doelgroep misschien niet wordt bereikt. 

Indien je nieuwsgierig bent geworden check dan de Material Design specificaties op de officiële website of kijk dit korte introductie filmpje hieronder.

[youtube id=”Q8TXgCzxEnw”]

Wil je geen blogs meer missen van Intrapreneur.nl? Meld je direct aan voor de maandelijkse update:

[wysija_form id=”1″]