pexels-photo-299981

Infographic: Introductie in de Blockchain technologie

In het begin van 2017 schreven wij al over de voorspellingen en trends op technologiegebied die Garter deed voor 2017. Uit deze voorspellingen uit Gartner’s ‘Glazen bol’ kwam naar voren dat de blockchain technologie dit jaar nog de manier waarop transacties gedaan worden voor alle branches gaat beïnvloeden. Maar voor soort transacties kan Blockchain eigenlijk worden toegepast? 

Beluister de promo voor de Blockchain special van Intrapreneur.nl die wordt uitgezonden op New Business Radio  in het programma Let’s Talk Business.

Kenmerken van blockchain

Met de blockchain technologie is het niet alleen mogelijk om een kopie te maken van data, maar ook om het eigendom van bepaalde data aan anderen over te dragen.

Een deelnemer in het netwerk kan naar hartelust kopieën maken van alle transacties en data die in de database staan. Maar als het om, bijvoorbeeld een bitcoin, gaat en deze te kunnen gebruiken om te betalen, moet hij aan kunnen tonen dat hij eigenaar is en de bitcoin, geheel volgens de regels, eerder te hebben gekregen van iemand anders. (watisblockchain.nl)

De geschiedenis van de Blockchain technologie

Oorspronkelijk is Blockchain de data structuur achter de bitcoin. Ruim een jaar geleden blogden wij over de Bitcoin en hoe deze vorm van valuta, bijvoorbeeld de financiële wereld, zou kunnen ondersteunen.

Om beter te begrijpen hoe de Blockchain technologie binnen de digitale transformatie past en waar dit wordt toegepast, bijvoorbeeld door de modernisatie van de stockmarket, en deze een stap verder te helpen, moeten we kijken naar de geschiedenis van de Blockchain technologie.

Blockchain technologie

Gaat Blockchain de businesswaarde verhogen?

Blockchain technologie is ondertussen verder is dan we denken. Er wordt veel in geïnvesteerd en de toepassingsmogelijkheden zijn legio. De voorspellingen van Gartner is dat blockchain een businesswaarde van 10 miljard euro gaat vertegenwoordigen dit jaar. De echte vraag is echter hoe snel er omzetvolumes mee gemaakt gaan worden. In alle processen waar sprake is van een ‘middleman’ liggen mogelijkheden tot optimalisatie en efficiency verbetering.

Blockchain is het middel in de digitale transformatie om als zogenoemde vertrouwensmachine voor fundamentele veranderingen in de wereld te zorgen. Diensten waarbij een tussenpersoon nodig is, als: juridische, financiële of andere officiële uitwisselingen, zullen overbodig worden, met de banken vooraan in de rij. De critici beargumenteren vooral de onzekerheid van het verplaatsen van de macht en controle van de handen van de bestaande instanties naar de handen van de IT’ers die Blockchain ontwikkelen.

Radio-uitzending over Blockchain  

Intrapreneur.nl, het blogplatform van Trivento, heeft op het Intrapreneur Themadiner 2017 Blockchain uitgebreid aandacht besteedt aan dit onderwerp. New Business Radio (NBR) vertaalde de inhoud van deze avond naar een speciale uitzending van Let’s Talk Business. Deze is terug te vinden op de website van NBR.
Aantal
0
shares
0
0