pexels-photo-186664

Blockchain: de business zit in smart contracts!

In deze blog ga ik dieper in op de manier waarop toepassingen op een blockchain worden gerealiseerd. Het is een aanvulling op de eerder gepubliceerde blogs over Blockchain. Als we Blockchain als het digitale platform beschouwen om (waarde)transacties vast te leggen, zonder de noodzaak van een centrale autoriteit. Hoe komen we aan de functionaliteit die transacties voor uiteenlopende toepassingen ondersteunt? Dat is nu precies wat smart contracts doen.

Smart contracts?!

Blockchain wordt vooral geassocieerd met de bitcoins.

Echter biedt Blockchain in de basis vooral de mogelijkheid om zonder hulp van tussenpartijen verschillende soorten transacties veilig en automatisch plaats te laten vinden. Tegen lagere kosten en (veel) kortere doorlooptijden.

De transacties worden uitgevoerd volgens een zogenaamd smart contract. Maar wat is nu precies een smart contract?

Een smart contract is, anders dan de naam doet verwachten, niet direct een contract. Het is een stuk(je) software waarin wordt vastgelegd onder welke condities een of meerdere transacties moeten worden uitgevoerd. Het smart contract is dus software die het uitvoeren van een transactie (op Blockchain) laat plaatsvinden, afhankelijk van de condities en de afspraken die van toepassing zijn.

Een belangrijke eigenschap van een smart contract is dat dit autonoom kan werken. Zodra het contract wordt geactiveerd door beide partijen kan het volledig automatisch worden uitgevoerd. Daarmee kun je de afspraken dus ook niet terugdraaien. De software voert de opdrachten uit die onderdeel zijn van het programma (het contract).

Blockchain, het decentrale grootboek

Blockchain kan daarbij gezien worden als een decentraal of gedistribueerd grootboek. Dit grootboek houdt precies bij welke transacties er hebben plaatsgevonden. En in het kader van de transactie, wie de (nieuwe) eigenaar is van een bitcoin, een huis, een telefoon, een pensioenpolis, een verzekering, enzovoort.

Wat Blockchain bijzonder maakt, is dat alle deelnemers binnen Blockchain dit (encrypted) grootboek in handen hebben. Er is dus geen sprake van een centraal grootboek. Iedere transactie wordt gecontroleerd aan de hand van alle grootboeken. Een goedgekeurde transactie wordt opgeslagen in blocks. Deze blocks worden vervolgens door alle deelnemers bewaard in een chronologische keten, genaamd Blockchain.

Het Orakel als medium

Een belangrijke eigenschap van een ‘smart contract’ is daarnaast dat het vaak gebruik maakt van een objectieve bron, een zogenaamd orakel. Deze objectieve bron wordt ingezet om op een objectieve manier vast te stellen of aan voorwaarden of afspraken in het smart contract is voldaan. Op basis van deze data uit de externe bron kan worden vastgesteld welke acties moeten worden uitgevoerd, als onderdeel van het smart contract.

Een voorbeeld hiervan is een zogenaamde microverzekering, die bijvoorbeeld de oogst van kleine tuinbouwboeren in Kenia verzekert. Verzekeraars hebben op dit moment moeite om betaalbare verzekeringen aan te bieden voor dit soort omgevingen. Denk in dit voorbeeld aan een smart contract, waarin is vastgelegd dat 50% van de waarde van de oogst (bijvoorbeeld 250 euro), wordt uitgekeerd aan de verzekerde boer indien het in de maanden juni en juli meer dan 45 dagen droog is geweest en 75% als het tussen de 45 en 50 dagen niet heeft geregend.

Met behulp van data van centrale weerstations, kan worden vastgesteld of er een uitkering plaats moet vinden. Dit kan volledig automatisch gebeuren, dus zonder tussenkomst van een centrale partij (verzekeraar).

Ethereum

Ethereum is een voorbeeld van een blockchain programmeer platform waarop smart contracts kunnen worden ontwikkeld. De cryptovaluta, die gebruikt wordt op Ethereum, heet ether (ETH). Daarbij is ether niet zomaar het digitale equivalent van een munt.

Je kunt ether programmeren zodat deze gebruikt kan worden als stem in een verkiezing. Maar je kunt ether ook programmeren zodat het eigendomsrechten vertegenwoordigt van bijvoorbeeld muziek. Of je gebruikt ether om rechten op aandelen te registreren.

Door deze programmeerbare eigenschap van de cryptovaluatie is Ethereum Blockchain erg geschikt voor het ontwikkelen van smart contracts. Ether is dan wel een cryptovaluta, maar is niet direct bedoeld als opslagplaats voor waarde in de zin van digitaal geld.

Zie ether vooral als de brandstof voor het ondersteunen van transacties op het Ethereum platform. Om software programma’s te laten werken is de ether randvoorwaardelijk.

Hyperledger

Een ander voorbeeld is Hyperledger, een Blockhchain platform gebaseerd op een Open Source project (Linux Foundation). Het doel van het platform is het ontwikkelen van robuuste, industrie specifieke applicaties op een open en gedistribueerd grootboek. Daarmee zouden gestandaardiseerde private Blockchains voor het bedrijfsleven kunnen ontstaan.

Er zijn inmiddels meer dan 100 bedrijven bij dit initiatief aangesloten.

Programmeertalen

Het ontwikkelen van ‘smart contracts’ komt overeen met het ontwikkelen van software, in de zin van bijvoorbeeld webapplicaties. Deze applicaties draaien in dit geval op een van de bovengenoemde Blockchain platformen. De programmeertalen hebben sterke overeenkomsten met C, JavaScript en GO.

Tot slot

Deze blog is bedoeld om meer inzicht te geven in de rol van smart contracts als onderdeel van een blockchain. Er is nog veel in beweging en het realiseren van smart contracts op verschillende platformen gaat zeker niet zonder slag of stoot. Toch is het gezien de potentie van Blockchain belangrijk om te experimenteren. Denk aan eenvoudige use cases, als het registreren van serienummers van telefoons in de context van een onderneming met honderden toestellen. In het geval van diefstal of verlies kunnen voor betreffende serienummers (gekoppeld aan gebruikers) automatisch aangifte gedaan worden.

Daarbij is het van belang dat meerdere deelnemers kunnen bevestigen dat de betreffende telefoon inderdaad verloren danwel gestolen is en dat de claim daarmee gecontroleerd wordt op potentiële fraude.

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën en we experimenteren als Trivento graag met je mee! Kijk voor 4 voorbeelden van smart contracts ook naar onderstaande video.


 
Aantal
0
shares
0
0